Persoon Potplanten is in 1950 opgericht door Arie Persoon en richtte zich destijds tot de teelt van onder andere sla en tomaten. In 1980 werd de overstap gemaakt naar de teelt van groene potplanten. Het bedrijf is gevestigd – in De Lier – en deze wordt geleid door de broers Aad en John Persoon. Samen met ongeveer 20 werknemers besteden zij veel tijd en zorg aan de teelt van kwaliteitsproducten. Aad: ” al 15 jaar zijn wij lid van Decorum Company, een enthousiaste vereniging met zo’n 60 leden. Dus staan wij voor een kwaliteitsproduct en betrouwbaarheid .”

 

De totale oppervlakte van het bedrijf beslaat 47.000 m². Hiervan wordt ongeveer 6500 m² gebruikt voor de eigen productie van het, voor de teelt benodigde, uitgangsmateriaal.

De op het bedrijf aanwezige teelten zijn Monstera, Philodendron, Musa, Schefflera, Anthurium Tweed, Alocasia, Cyclamen, Senetti, Fuchsia en Begonia voor de tuin. Door deze veelzijdigheid kunnen wij veel klanten een grote range aan producten bieden zodat zij gemakkelijker kunnen inkopen. Veel van onze producten zijn geschikt voor het interieur beplantingssegment
Het grootste gedeelte van het bedrijf bestaat dan uit nieuwe moderne hoge kassen die ingericht zijn volgens de huidige normen en maatstaven . Hiervoor staat een nieuwe bedrijfsruimte met inpandige doks, een ruime kantooropstelling en ruim voldoende parkeergelegenheid.

Alle planten worden geteeld op betonvloeren die zijn voorzien van het “eb- en vloed – systeem”. Er wordt ook gewerkt met 3 scherminstallaties per afdeling die onafhankelijk van elkaar kunnen schermen en energie besparen. Ook het vochtgehalte wordt hier op peil gehouden door verneveling Dit zijn 3 voorbeelden binnen het bedrijf waaruit blijkt dat we hard werken aan een  energiezuinige en milieubewuste teelt.

 

Het bedrijf werkt ook mee aan het “Milieu Programma Sierteelt” (MPS). Aad: “Ons doel is het kweken van de allerbeste kwaliteit op een manier die ook nog eens het milieu minimaal belast. Door onze jarenlange ervaring kunnen we nu energiebewust met brandstoffen omgaan en zetten we gewasbeschermingsmiddelen zeer beperkt in. We voldoen dan ook aan de strenge MPS-GAP normering.”

 

De teelt

De teelt begint met het potten van meerdere stekken rond een mosstok of 1 a 2 stekken in een pot zonder mosstok. Deze stekken komen deels uit eigen kweek en deels van toeleveranciers. De mosstokken worden vervaardigd van vezels van kokosnoten die rond een plastic buis worden gespannen. Wij gebruiken mosstokken met lengtes variërend tussen de 80 cm en 150 cm.

      

Tijdens de groei worden de stekken, afhankelijk van de soort plant, met binddraad of metalen krammen aan de mosstok bevestigd. Door de stekken gelijkmatig rond de mosstok te leiden is een vol ogende plant het resultaat. De planten kunnen zichzelf ook met luchtwortels aan de mosstok hechten.

 

 

Kwaliteit en zorg voor een goed product staan voorop. Tijdens de teelt wordt gebruik gemaakt van de modernste middelen, zoals het “eb- en vloed-systeem” waarmee verschillende percelen van het warenhuis onder water gezet kunnen worden en de hygrofan voor een optimale luchtvochtigheid in de kas. Uiteraard wordt ook het milieu niet vergeten. Wij werken daarom mee aan het “Milieu Programma Sierteelt” (MPS).

 

Een laatste kwaliteitscontrole vindt plaats tijdens het klaar maken van bestelde planten of planten die geveild worden. Klik hier voor informatie over ons assortiment.

     

 

 

 

Hierna zijn de planten klaar voor vervoer naar de veiling of de exporteur.